Szigetvilág

Ne maradj le semmiről!

Szigetszentmiklós

 

Szigetszentmiklós
 
Közigazgatás
Ország Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Szigetszentmiklósi
Jogállás város
Polgármester Szabó József (FIDESZ-KDNP)[1]
Jegyző dr. Matus-Borók Dóra
Irányítószám 2310
Körzethívószám 24
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség 35 656 fő(2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 739,52 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 45,65 km²
Időzóna CET, UTC+1

Szigetszentmiklós története

Szigetszentmiklós több, mint 700 éves település, 1986 óta város.

Ásatások alapján valószínűsíthető, hogy kelta és ókori római település állt a mai város területén. A településen végzett kutatások alapján, az őskor óta lakott helyen a honfoglaló magyarok fejedelmi törzse telepedett meg Árpád vezetésével. A sziget nevét Árpád főlovásza, Csepel ispán (aki itt telepedett le) kölcsönözte.

Szigetszentmiklóst elsőként 1264. október 14-én említi IV. Béla levele, melyben ír az akkori falu templomáról is.

Szigetszentmiklós és környezete a Kádár-rendszer alatt stratégiai fontosságú része volt az országnak, a közelben volt repülőgép-, autó- és acélgyár, katonai repülőtér, laktanya, valamint számos ipari és katonai létesítmény. A kiemelt szerepet az is jelzi, hogy a Duna-menti gátrendszer szigetszentmiklósi szakasza helyenként két-három méterrel magasabb, mint a folyó más szakaszainál.

A város kedvelt célpontja a Budapestről kitelepülő szuburbanizációs rétegeknek, ezért is erősödik az utóbbi időben a település kertvárosi, kisvárosi jellege. A város rendezési tervein is főként a fent említett két lakóövezeti formának szántak helyet a helyi önkormányzat szakemberei.

Jelentős a környék idegenforgalma és a szuburbanizációs folyamatok mellékhatásaként emelkedik a térség gazdasági szerepe is. A leshegyi ipari park folyamatos növekedése és számos nagyvállalat letelepedése Szigetszentmiklóson az ország munkahelyekkel legellátottabb régiói közé emeli a várost. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a munkavállalók egy jelentős része a Ráckevei kistérség más településeiről ingázik, míg a város lakosai közül sokan budapesti munkahelyeken dolgoznak.

Forrás: Wikipedia 

 

 

 

Hirdetések

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd