Szigetvilág

Ne maradj le semmiről!

Ráckeve

Ráckeve
 
Közigazgatás
Ország Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Ráckevei
Jogállás város
Polgármester Szadai József (FIDESZ-KDNP)[1]
Jegyző Mesterné Veszeli Mária
Irányítószám 2300
Körzethívószám 24
Testvértelepülései
[kinyit]Lista
Népesség
Teljes népesség 9960 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 155,47 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 64,09 km²
Időzóna CET, UTC+1

Történet

Ráckeve területe már a rézkorban lakott volt.

A honfoglalás után az egész Csepel-sziget, így Ráckeve területe is a fejedelmi törzs szálláshelye volt.

Az Árpádok alatt itt állt Ábrahámtelke község és egy, a 12. században épült kolostor, első írásos említése 1212.

A 15. század közepén, 1440-ben a török elől menekülő szerb lakosság telepedett le, akik ekkor kezdték előszörKiskeuenek, majd később Ráckevének nevezni. Keve volt ugyanis az a város az Al-Duna mentén, ahonnan elmenekültek. (A szerbeket pedig akkoriban rácoknak nevezték.)

A 15. században fontos hely lett királyi kiváltságok adományozása folytán. A 16. században török uralom alá került.Szegedi Kis István prédikátor fellépésével kezdődött a reformáció térhódítása a városban, később a humanistareformáció fontos központja lett.

A török háborúk idején a várost feldúlták, lakói elmenekültek. A török kiűzése után a győztes hadvezér Savoyai Jenőkapta jutalmul az egész Csepel-szigetet. A városba német telepesek érkeztek. Ettől kezdve a város lakosságát három nemzetiség alkotja. 1848 májusában hatszázan álltak nemzetőrnek. A 19. század végén járási székhely lett. Ekkor építették az addigi fahíd helyett vasból az állandó hidat. A millennium alkalmából építették meg a városházát a lebontott régi helyére. A szovjet csapatok 1944. november 22-én szállták meg a várost. 1975-ben adták át a meleg vizű termál strandot. A szocialista időkben járási székhely volt, városi rangját 1989-ben kapta vissza.

Forrás: Wikipédia

Hirdetések

DMC Firewall is a Joomla Security extension!