Szigetvilág

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolatok

FacebookTwitter

Bejelentkezés

Címlap

Vettel szerint Hamilton piszkos trükkel próbálkozott

A Ferrari német pilótája gondolt a győzelemre az Abu-dzabi Nagydíj hajrájában, de a dobogóval is elégedett. Szerinte Nico Rosberg megérdemelten lett világbajnok, Lewis Hamilton taktikáját "piszkos trükknek" nevezte.

Sebastian Vettel az előző hat futamon nem tudta az első három hely valamelyikére behozni a Ferrariját, de Abu-Dzabiban kellemes szájízzel, egy 3. hellyel zárhatja a szezont, ráadásul még a győzelemre is volt halvány reménye.

Pedig nem így indult a versenye: sokáig csak Kimi Räikkönen és Daniel Ricciardo hátsó szárnyát bámulhatta, majd az utolsó kerékcseréjét követően Max Verstappen szintén elé került, aki csak egyszer járt a bokszban. Vettel azonban szárnyra kapott a szuperlágy gumin a 37. körben megejtett második bokszkiállása után, levadászta Räikkönent és Ricciardót, aztán az 51. körben Verstappent.

Ekkor 4 köre maradt arra, hogy meglepetést okozva befurakodjon legalább az egyik Mercedes elé, és ez majdnem sikerült neki. Nem tagadja, hogy bízott Hamilton és/vagy Rosberg legyőzésében.

"A győzelemre hajtottam, csak az volt a probléma, hogy az egyenesekben Lewis a szélárnyékával magára húzta Nicót, így számunkra mindketten túl gyorsak voltak, és a végére a gumijaim is elhasználódtak - mondta. - Az utolsó körök mozgalmasan alakultak. Egyszer a győzelem is átfutott az agyamon, mindenesetre elégedett vagyok a dobogós eredménnyel."

"Danielt viszonylag simán előztem meg, de amint utolértem Maxot, csúszkálni kezdett az autó, rosszabb volt vezetni. Nico mögött megint gyorsabb lettem, mivel Lewis visszafogta, bár (a Mercedesek) így is iszonyatosan gyorsan mentek az egyenesben."

A Red Bullokat egyszerűbben megelőzhettem, mert ők nem nyithatták a DRS-t, Nico viszont igen."

Az utolsó előtti körben került legközelebb Rosberg megelőzéséhez. "A második egyenesben bekukkantottam Nico mellé, de jól védekezett. Nem csinálhattam ostobaságot, mert Lewis pont előtte haladt, és akár belül, akár kívül beestem volna a kanyarba, eltalálhattam volna" - mondta a kísérletéről Vettel.

Az egészet persze az tette lehetővé, hogy Hamilton szándékosan lassú tempót diktálva feltartotta Rosberget, hátha megelőzik legalább ketten, hiszen a győzelem mellett erre lett volna szüksége a vb-címhez. Vettel a rádión azt mondta erről, hogy nehéz dolga volt a végén, mert Lewis piszkos trükköket vetett be."

Hamilton terve nem jött be, és Vettel úgy véli, Rosberg végső diadalába sem lehet belekötni.

"Szerintem mázlival nem lehet világbajnoki címet nyerni. Nico megérdemelten lett világbajnok - véli. - Időnként bárki lehet szerencsés vagy balszerencsés az autóval, vannak jobb és rosszabb évek, de a mai Nico napja volt."

Räikkönen szenvedett a gumikkal

A Ferrari ezúttal jól taktikázott Vettellel, mivel jóval kevesebb esélye lett volna a dobogóra, ha akkor hívják be a második kerékcserére, amikor Ricciardót és Räikkönent. A német úgy érzi, "a csapat megérdemli a dobogót", és reméli, hogy ebből erőt meríthetnek.

A csapatfőnök Maurizio Arrivabene úgy érzi, ez sikerülhet. "Ez növeli az egész istálló motivációját. Az utolsó verseny megmutatta, hogy a helyes irányba tartunk" - nyilatkozta.

Räikkönen stratégiáját ellenben jobban is ki lehetett volna alakítani. A finn lerajtolta Ricciardót, ám az utolsó bokszkiállások után visszaesett mögé. Ráadásul az abroncsokkal is meggyűlt a baja.

"Végig életben kellett volna tartanom a gumikat, de az elsőkkel még úgy is szenvedtem, hogy próbáltam lassabban menni, mint tudtam volna - mondta a finn. - Az autó egész rendben volt, de szenvedtem a gumik életben tartásával."

Vettel megtartotta a 4. helyet a világbajnokságban Verstappen előtt, Räikkönen a 6. pozícióban zárt.

Hirdetések

DMC Firewall is a Joomla Security extension!